Alumiiniumi avaleheküljele Alumiinium, Sinu Sädelev Sõber
Foorum
 
 KKKKKK   OtsiOtsi   Liikmete nimekiriLiikmete nimekiri   KasutajagrupidKasutajagrupid   RegistreeriRegistreeri 
 ProfiilProfiil   Privaatsõnumite lugemiseks logi sissePrivaatsõnumite lugemiseks logi sisse   Logi sisseLogi sisse 

Gustav Gerretzi arvustus ja mõned selgitused

 
Uus teema   Vasta teemale    Alumiinium, Sinu Sädelev Sõber -> Alumiinium
Vaata eelmist teemat :: Vaata järgmist teemat  
Autor Teade
Andres Aule
Alumiinium


Liitunud: 13 veebr. 2004
Postitusi: 70
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitatud: 15.12.2004 (kolmapäev), 03:56    Teema: Gustav Gerretzi arvustus ja mõned selgitused Vasta viitega

Sain juhuslikult teada, et 11. detsembril avaldas veebilehekülg Roheline Leek Gustav Gerretzi arvustuse Alumiiniumi viimase albumi kohta. Seda saab lugeda aadressil [EDIT]: http://www.roheleek.pri.ee/modules/news/article.php?storyid=62

Mulle tundus, et vahest peaksin selgitama paari asja, mis on varem selgitamata jäänud. Et keegi valesti aru ei saaks ja end solvatuna ei tunneks. Teen seda siin, et kõik, kes Alumiiniumi vastu huvi tunnevad, saaksid selle info meie ametlikult koduleheküljelt.

Kõigepealt, tänud Gerretzile üldjoontes positiivse kommentaari eest.

Mis raha puudutab, siis ei ole ükski Alumiiniumi liige uue albumi müügitulust midagi saanud. Osa läks albumiga seotud kulude katteks ning ülejäänu sellele inimesele, kes Alumiiniumi esimese kasseti tegemise omast taskust kinni maksis ja suuremat osa sellest rahast tollal mitte tagasi ei saanud. Keegi ei saanud ka tollal seda raha, kassett oli lihtsalt kohutavas kahjumis. Olgu veel öeldud, et see inimene ei ole meilt kunagi seda raha tagasi nõudnud; me ise leidsime, et nii oleks aus teha.

Seegi ei tähenda, et me oleks teinud seda plaati raha pärast. Et "Zeig" pole kunagi plaadil ilmunud (ilmus ainult kassetil), oli meie mõte anda välja "Zeig" CD peal. Osalt oli see vastutulek paljudele huvilistele, kes läbi aegade olid meilt albumi väljaandmist palunud. Nimetasime "Garaa¸ide taga" uueks plaadiks sellepärast, et vana plaati polegi kunagi olnud. Ja uueks albumiks sellepärast, et seal ilmus kokku 9 lühemat või pikemat lugu, mida "Zeigil" polnud (ja lisaks 6 vähem või rohkem muudetud lugu "Zeigilt").

Teine põhjus oli see, et me ise polnud mõne vanema tulemusega rahul ja sellepärast otsustasime ka lugusid ümber teha ning lisada mõned kirjutatud, kuid seni tegemata lood. Tulemuseks pidi olema kogumik, millel sisaldub nii veidi muudetud "Zeig" kui ka uusi lugusid. Nii me seda ka välja reklaamisime.

Neid pikemaid lugusid, mis varem ilmunud ei olnud, on uuel plaadil neli: "Baby", "25.00", "Garaa¸ide taga" ja "Linn". Kaks neist avaldasime käesoleval aastal enne albumit oma leheküljel. Kui kellelgi olid mingid versioonid nendest lugudest olemas enne, kui me need oma veebilehel või plaadil töödeldult avaldasime, on tegu kunagise musta materjali sigadusliku pirateerimisega. Rõhutan, et avalikkuse jaoks olid need 4 lugu uued. Ei saa lugeda ilmunuks avaldamata lugusid, mida keegi on meie usaldust kuritarvitades pirateerinud ja liikvele lasknud.

Viis nii-öelda instrumentaalset lühiklippi said plaadile pandud minu isiklikul ettepanekul, sest mulle tundus, et nad lisavad albumile meeleolu. Ma ei usu, et nad seal kellelegi kahju saaksid teha. Plaadi ilmumise uudises (oma veebilehel) andsime 14.07.2004 ka teada, et "lisaks nendele sisaldab uus plaat viit lühemat täiesti uut lugu", seega ei ole me kedagi sundinud põrsast kotis ostma. Ka lugude kestused on plaadiümbrisel olemas.

"Kastani allee" on Metro Luminali lugu, mida Alumiinium pole mitte kunagi teinud. Meil on lugu "Must/Valge" allusioonidega kastanialleele, mille kirjutasin ja arran¸eerisin mina. Allan leiutas/mängis kitarripartii ja pakkus välja suurema osa vokaalist, mille töötasime lõplikult välja koos. Et ma olen enamiku oma muusikalistest teadmistest saanud Allanilt, on ka selge, et meie loomingus võib esineda teatud sarnasusi.

Juhiksin tähelepanu ka sellele, et Gerretzi väide "Ansambli veebileht teatab, et kõik vanad lood on kas muudetud või remiksitud" on ekslik. Uudistelehel mainisime plaadi ilmumise teates muu hulgas järgmist: "Kuus lugu on praktiliselt samasugused nagu 1998. aasta kassetil "Zeig", ainult remasterdatud. Ülejäänud 15 on kas uued või ümber tehtud."

Täpselt nii see ongi. Samas teates püüdsime ka anda ülevaate, mida millistes lugudes muudetud on. "Einsteini juures" on nüüd naturaaltrummid ja lisakitarr (ka teine mix); "Prozacis" uus, teistsuguse meloodiaga vokaal ja mõned uued efektid; "Punases toas" uus sama meloodiaga vokaal ja lühike backikoht; "Kollane kollane maailm" on täiesti teise vokaaliga (kui ma ei eksi, ka teiselt kõrguselt); "My Way or Highway" ei sisalda enam üldse vokaali ja "Loss Taivalkoskis" on nüüd eestikeelne.

G. Gerretz pole märganud, et kõik kassetil "Zeig" ilmunud lood avalduvad ühel või teisel kujul ka albumil "Garaa¸ide taga". Seega ei ole väide, et "kõik kohutavalt halvad lood on uuelt väljalaskelt kadunud" päris täpne. Smile Lood on samad, ainult tõepoolest muudetud. Ühe loo puhul sai küll pealkiri välja vahetatud (? asemel My Way or Highway). Vahest on küsimus selles, et Gerretz ei pirateerinud uut plaati täielikult või pirateeris mingi valiku, mis oli vana ja uue materjali segu?

Ma ei püüa siin sugugi maha teha Gerretzit, kes lihtsalt kirjutas ausalt oma arvamuse. Panin lihtsalt omalt poolt ausalt kirja, nagu asi on. Vabandust, kui seda liiga pikalt tegin, aga püüdsin ausalt ja täpselt.

Lõpetuseks nii palju, et ma ei ole ka uue albumi saundiga ise 100% rahul. Luban sellega vaeva näha, kui tulevikus peaks muusika avaldamise mõtted jälle pähe tulema.


Viimati muutis seda Andres Aule (10.06.2008 (teispäev), 20:36). Kokku muudetud 1 kord
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
rusujuur



Liitunud: 15 dets. 2004
Postitusi: 1

PostitusPostitatud: 15.12.2004 (kolmapäev), 08:38    Teema: Vasta viitega

Piratiseerimises on tõesti see viga, et kõike alati ei saa, mis originaalplaadil leidub. Nii juhtus ka minuga ja sealt oligi mitu lugu puudu. Nii Must/Valge (kuna ei ole eriline Metro Luminali fänn ja oman ainult üht plaati, ei teadnud, et tegemist on erinevate lugudega), Baby kui ka Linn. Seda ma lihtsalt ei teadnud ja seetõttu ka veidi nigelam arvamus. Siit muidugi moraal: tasub osta ja mitte tõmmata.

Samas pean tunnistama, et ei teinud mitte mingisugust eeltööd enne arvutuse kirjutamist, ning zeigi viimasest kuulamisest on ka väga palju aega möödas, sest ühikas on mul ainult arvuti, nii et kassetidega on veidi halvasti. Seega võtsin võrdlused vana mälu järgi, nii et kollase maailma erinevused jäid mulle näiteks täiesti märkamatuks, sest üldine kõlapilt on ju siiski sama. Samal põhjusel tegin ka ränga vea tehes ühest loost 2 erinevat. Teise loo nimi oli 1000 loomulikult, mitte Must/Valge, mis ju ongi see, mida ma pidasin omaarust Kastanialleeks. Olen loll...)

Põhjus, miks ma olin (ja olen tegelt siiani) veidi kuri on siiki minu arvates õigustatud - vahe Zeigi ja uue plaadi vahel on liiga väike, et õigustada uue plaadi nime. Oleks ju võinud välja anda asja sama nime all ja kirjutada juurde, et uued lood on ka jne. Pärast Vennaskonna mitut viimast plaati, kus pea aegu, et poole moodustavad vanad lood, on mul sellite asjade vastu lihtsalt allergia...

Aga nagu hindestki näha, meeldib mulle Alumiinium väga (rohkem kui spst näiteks) ja tegelikult lootsin, et uus plat on täiesti uus, et saaks nautida 12-15 ennekuulmatut head lugu. Ja loodan et see unistus veel kunagi täitub... Selle plaadi kavatsen igatahes osta jõulukingituseks ühele inimesele, kes pole alumiiniumist midagi enne kuulnud.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Vaata liikme veebilehte
Reasta teated:   
Uus teema   Vasta teemale    Alumiinium, Sinu Sädelev Sõber -> Alumiinium Kõik ajad on GMT + 2 tundi
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 1

 
Hüppa:  
Sa ei saa teha siia alafoorumisse uusi teemasid
Sa ei saa vastata siinsetele teemadele
Sa ei saa muuta oma postitusi
Sa ei saa kustutada oma postitusi
Sa ei saa hääletada küsitlustes


Powered by phpBB 2.0.6 © 2001, 2002 phpBB Group